Büyüme ve gelişme, okul öncesi ile gençlik dönemini takip eden yıllarda ortaya çıkan hızlı değişimlere tamamen zıt olarak okul çağında yavaş ve sabittir.
Okul çağındaki çocuğunuz bir yılda hemen hemen 7 kg. alacak ve boyu da yılda 6 cm. uzayacaktır. Çocuğunuzun başının büyümesi ise yavaş olacaktır; başının çevresi 6-12 yaşları arasında 50`den 52 cm.`e ulaşacaktır. İşte bu dönemde çocuğunuzun beyni hemen hemen bir yetişkinin sahip olduğu beynin hacmine ulaşmış olacaktır.
6-12 yaş döneminde çocuğunuzun motor becerileri de değişecektir. Bu dönem boyunca, koşma, atlama ve fırlatma becerileri sabit gelişme gösterecektir. Bu önemli süreci hızlandırmak için çocuğunuzu fiziksel olarak aktif olmaya teşvik edin.
Siz ve çocuğunuz, gelişimini evde tutacağınız bir büyüme tablosu ile izlemekten hoşlanabilirsiniz. Çocuğunuzun doktoru da çocuğunuzun boyu ve ağırlığını yakından izleyecektir. Büyüme tabloları ciddi hastalıkları belirleme fırsatını da vermektedir. Örneğin çocukta kronik bir hastalık gelişirken kilosu genellikle aynı kalır ya da azalır ve boyu beklenen hızda uzamaz.
Okul çağının sonuna doğru hızlı büyüme dönemi boyunca çocukiar, gerçekten çok farklı oranlarla ansızın büyümektedir. Eğer çocuğunuzu normal oranlara göre kısa ya da uzun görüyorsanız, bu konuyu doktorunuza danışabilirsiniz. Doktor, çocuğunuzun uzun bir kemiğinin röntgenini çekebilir. Bu röntgeni standart bir tablo ile karşılaştırmak suretiyle pediatri ya da aile doktorunuz, kemik yaşının çocuğunuzun gerçek yaşını gösterip göstermediğini saptayabilir.
Okul çağındaki kız ve erkek çocukiar birbirlerinden tamamiyle farklı büyüme modellerine sahiptir. Okul çağının son dönemlerinde kızların erkeklerden daha uzun ve ağır olduğu bir dönem bulunmaktadır, çünkü kızların büyüme hamlesi {yaklaşık olarak 9.5 yaşından önce ortalama boy her iki cinsiyetteki çocuklarda benzerdir) daha önce gerçekleşmektedir. 13.5 yaşına gelindiğinde ise erkeklerin çoğu kızlardan daha çok uzamış bulunmaktadırlar. Kızlar, hemen hemen 9 yaşına dek ve 14 yaşından sonra da, erkeklerden daha hafif olma eğilimindedirler. Ancak bu iki yaş arasında akranları erkeklerden daha ağırdırlar.
Okul çağının sonuna doğru çocuklar, canlı ancak oldukça yüksek değişken bir oranla büyümeye başlarlar. Bu gençlik öncesi büyüme hamlesi, çocuğun genç bir yetişkin haline gelmesini sağlayan bir olayiar dizisi olan ergenliğin bir bölümüdür. Erken ergenlik dönemi genellikle kızlarda 10 ve erkeklerde 12 yaşında başlar.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..