Ergenlik döneminde okul korkusu, okuldan kaçma, başarısızlık, öğrenme güçlüğü ve bazen de süreğen hastalık sonuçlan gibi okulla ilgili problemler çıkar. Bu problemler karşı çıkma, tuhaf davranışlar, uyuşturucu kullanımı, cinsel istismar, depresyon, endişe artışı veya atkol kullanımının sonucu da olabilir.
Okul korkusu (fobi) okula gitmekten duyulan devamlı ve akıldışı bir korkudur. Çocuk okula gitmekten çok evden ayrılmaktan korkmaktadır. Bu durum en çok okula yeni başlayanlarda görülür Daha az olarak bu ortaokula, liseye veya yabancı bir okula giderken ortaya çıkar. Okul korkusu tedaviye cevap verir.
Kaçma durumunda çocuk evi terketmekten, okula gitmekten korkmaz ancak okula devam etmek istemez.
Ara sıra ders kırmayla başlayan kaçma uzun süreli devamsızlıklara varabilir. Ana babanın beklentilerinin çok fazla veya az olması, aile sorunları veya okuldan kaçmak için yapılan arkadaş baskısı nedeniyle ortaya çıkabilir. Kaçaklar genellikle yalnız okulda değil evde ve heryerde sorun yaratan isyankâr çocuklardır.
Bazen okul, ev ve bir sağlık personeli işbirliğiyle davranış tarzlarının üzerinde duran bir eğitim planı uygulanması kaçaklığı düzeltebilir. Bireyin ve ailenin psikoterapi görmesi de yardımcı olabilir. Eğer çocuk hâlâ okula devam etmiyorsa bir başka eğitim seçeneği İşe yarayabilir. Çalışma hayatına hazırlayan kısa dönemli kurslar bu yöntemlerden biridir.
Okuldaki başarısızlık kaçma nedeniyle olabilir. Eğer çocuğunuz okula devam etmiyorsa sınıfta neler olup bittiğinden haberdar olamayacaktır. Bazı okullar belirli süre devamsızlığı olan öğrenciyi otomatik olarak sınıfta bırakma politikası güderler. Çocuklar için okul başarısızlığı pek çok sorunu birlikte getirir. Orta öğrenimde okuldan kaçanları sıkıntılı bir geleceK bekler, bu açıdan okul başansızlıgnı engellemek önemlidir.
Başarısızlık yalnızca akademik yeteneksizlikten değil arkadaşlardan veya davranışlardan da kaynaklanabilir. Örneğin kendisini destekleyecek bir arkadaş çevresi olmadan genç bir ergenin aileden ayrılması bir sosyal boşluk doğurup okulda sorunlara yol açacaktır Dahası yetersiz başarı, çok fazla şey isteyen bir Öğretmenden veya okuldan ya da anababadan kaynakla nabi I mektedir.
Ayrıca sorun öğrencinin kendi potansiyelini bilmemesi de olabilir. Bunun öğrenme veya çalışma yetersizliğinden doğması şart değildir. Öğrenme kusurları ve dikkat dağınıklığı ergenlik yaşlarındakilerde zekalarıyla bir ilişkisi olmadan okulda düşük ortalama tutturmalarına neden olabilir. İşitme ve görme bozukluklarının teşhis edilememesi de okuldaki Öğrenmeyi etkileyebilir
Eğer çocuğunuzda çocuklukta ve ergenlikte devam eden astım veya kistik Fibroz gibi kronik bir hastalık varsa akut hastalık dönemlerinde okula gidemeyip evde kalmıştır. Çok sık olarak bu devamsızlıklar okuldaki başarısızlığın temelini oluşturmaktadırlar. Çocuğunuz kaçırılan derslere yetişebilmek için daha fazla destek ve teşvige gereksinim duyar. Ana baba olarak önemsiz fiziksel şikayetlerde okula devamsızlığa göz yummayın. Çocuğunuzun doktoru, Öğretmeni ve okul hemşiresiyle işbirliği yaparak çocuğunuzun orta öğrenim döneminde başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..