23 Kasım 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Peptik Ülser Ameliyatları

Son yıllarda, peptik ülserlerin ameliyat yoluyla tedavisi giderek azalan bir yöntem olmuştur. Çünkü ameliyat gereksinmesini ortadan kaldıracak birçok yeni ilaç bulunmuştur. Fakat ilaçla tedavinin başarılı olmadığı veya kanama, tıkanıklık veya delinme gibi çok ciddi komplikasyonlar görülen durumlarda ameliyat gerekebilir. Ameliyatın mucize yaratmayabileceğini ameliyat dolayısıyla yan sorunlar çıkarabileceğini de unutmayın.

Ameliyat Çeşitleri

Ülserlerin ameliyatla tedavisinde de çeşitli yöntemler vardır. Akut bir delinme vakasında derhal ameliyat gerekebilir. Doktorunuzun görüşüne göre, ameliyat sırasında karın boşluğuna mide veya duode-numdan fırlayan kısmı içe iterek sadece deliği kapatabilir. Kontrol edilemeyen akut kanamada kanamaya neden olan damarı bağlayabilir. Genelde bu ülserin dibindedir. Bazen de tüm ülser kesilip çıkarılır. Bu acil önlem ameliyatı dışında, uzun süren bir ameliyatı kaldıracak gücünüz olduğuna kanaat getirirse doktorunuz midedeki asit üretimini azaltmak için de ameliyata devam edebilir. Bu da acil durum olmadığı hallerde yapılacak bir ameliyatın benzendir.

Doğabilecek Komplikasyonlar
Peptik ülser ameliyatında ortaya çıkabilecek çeşitli komplikasyonlar vardır<
Ülserin Tekrarlanması
Ameliyat geçirmiş her 100 kişiden 5`inde ülser tekrarlayabilir. Bunların çoğu duodenumdaki ülserlerde görülür. Tekrarlayan bir ülserin en çok rastlanan belirtisi karın ağrısıdır. Bazen ilaçla tedaviye cevap vermeyebilir ve ikinci bir ameliyat gerekebilir.
Alkalin Reflü Gastriti
Seyrek olarak bazı kişilerde karında rahatsızlık iştah kapanması ve yeşil sarı bir maddenin kusul-ması şeklinde bir durum ortaya çıkar. Bu madde duodenumdaki kalıntıların mideye geri tepmesi olarak düşünülmektedir. Genelde ciddi bir demir yetmezliği anemisi söz konusudur: Bunun ilaçla tedavisi başarılı olmamaktadır. Bazen yeniden ameliyat gerekebilir.
Damping Sendromu
Bir peptik ülser ameliyatından sonra bazı kişilerde şu belirtiler görülür: Baş dönmesi, terleme, ve yemeklerden sonra ishal. Buna damping sendromu denir. Bu belirti yemekten 60 dakika sonra görülür ve midenin ince bağırsağa çok hızlı boşalmasından doğduğu düşünülmektedir. Damping sendromunun tedavisinde yemek sılasında sulu yiyeceklerden kaçınma (iki yemek arasında sulu şeyler alınabilir), şekerli maddeleri kısıtlama ve bir öğünde çok yemek yerine sık sık fakat az yemek tavsiye edilmektedir.

İshal
Peptik ülser ameliyatı geçirmiş bazı kişilerde yemeklerden 2 saat sonra ishal görülür. Bunun nedeni henüz bilinmiyor.
Hipoglisemi (Şeker Düşmesi) Yemeklerden 1 saat kadar sonra görülen kalp çarpıntıları, baş dönmesi ve terleme kandaki şekerin düşmesindendir. Nedeni şekerin çok çabuk emilmesine karşı vücudun ürettiği insülindir. Bunu önlemek için yemeklerde aldığınız şeker miktarını azaltın. Hipoglisemiye karşı en iyi yöntem meyva suyu içmektir.
Hematolojik Komplikasyonlar Midelerin tümü veya bir kısmı alınmış olan hastalar bazı yiyecekleri sindiremezler. Demir eksikliği görülen durumdur. Bunda da kan kaybı veya demirin sindirilmesindeki güçlük söz konusudur. Demir eksikliğinden doğan kansızlık ayrıca kan kaybı olmazsa birkaç yılda ortaya çıkabilir. Bu ya ağızdan alınan haplarla ya da demir içeren ilaçların iğne olarak yapılmasıyla tedavi edilebilir. Ayrıca, mide (int-rinsik faktör) denilen bir madde üretmekte ve bu da B12 vitaminini sindirilmesinde yardımcı olmakta-dır. Bu faktör midenin büyük bir bölümünün çıkarılmasından sonra çok azalırsa veya tamamen yok olursa Pemisiyöz Anemi görülebilir. Ağızdan B12`nin alınması veya iğne ile verilmesi pek yararlı olmaz çon-kü vücut bunu özümseyemez. Genel Sindirim Zorlukları Ülser ameliyatından sonra hafif sindirim bozuklukları normaldir. Midesinin bir bölümü alınmış olan kişilerde kilo kaybı normaldir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..