Belirtiler
-Artan karın ağrısı,
-şişmiş karın,
-Bulantı ve kusma,
-Gaz veya büyük abdest çıkaramamak,
-Ateş,
-Düşük tansiyon,
-Susuzluk
Peritonit, karın organlarını örten zarın bir bölgede veya yaygın biçimde iltihaplanması-dır.Peritonitler ekseriyetle karın boşluğundaki bakteriden kaynaklanır. Genelde bu bakteri mide ve bağırsak (gastro entestinal) bölümündeki bir delinmeden veya içeri sızan bir yaradan veya karın yaralarından girebilir. Peritonit, ayrıca pankreasın çıkardığı suya (enzim), hazım suyuna veya yaranın, delinmesinin neden olduğu safraya karşı aşırı reaksiyon neticesindede oluşabilir. Sistematik lupus eritematosuslu kimselerde delinme olmaksızın iltihaplanma nedeniyle peritonit vardır. Peritonitin en yaygın sebepleri apandisitden divertikülitten veya hazımla ilgili ülserden kaynaklanan delinmelerdir. İnce bağırsağın tıkanması, bunun sonunda meydana gelen kangren ve bağırsak delinmesi de, peritonit yapabilir.
Teşhis
Eğer doktorunuz peritonitten şüphelenirse derhal hastaneye gitmelisiniz. Peritonit acil bir tıbbi vakadır ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Teşhise varabilmek için kan tahlillerinin yapılması, röntgen filmlerinin çekilmesi gerekebilir.
Tedavi
Genelde ameliyat gerekir. Problemi yaratan doku (örneğin diverticuiitis) çıkartılır veya yara onarılır-, karındaki veya bağırsaktaki delinmelerde olduğu gibi iltihapla mücadele etmek için damarlardan antibiyotik verilir. Bağırsaklar geçici olarak çalışmayacağı için buradan içeri bir tüp yerleştirilir. Bu yolla karında binken, kendiliğinden geçip gidemeyen salgınlar ve hava boşaltılır. Bu tüpe nasogastik tüp denir. Bağırsaklar normal çalışmasına dönünce bu tüp çıkarılabilir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..