Belirtiler
- Geceleyin veya hafif ışıkta görme zorluğu
- Merkezi görüş bozukluğu
- çevresel görüşün kaybı
En yaygın adıyla gece körlüğü diye bilinen retinit pigmentoza bazen kalıtımla geçen bir hastalıktır fakat çoğu zaman hiçbir görünür sebep olmadan da meydana çıkar.
Her iki gözde retina yavaş yavaş dejenere olur. Retinadaki radlar en fazla etkilenen bölüm olup geceleyin görme kaybına yol açar. Hastalık ilerledikçe çevresel görüş de kaybedilir ve bu durum tünel görme denen durumu meydana getirir. Bu hastalık sık görülmez. Birçok vakalarda hukuken kabul edilen körlük derecesine varabilir (Genelde 1/10 görme derecesi.)
Teşhis
Retinitis pigmentoza sıklıkla çocuklukta tespit edilebilir. Gece görüşünün azalması çocuk 10 yaşına geldiğinde açıkça belli olabilir. Eğer ailenizde bu hastalık görülmüşse çocuğunuzu erken yaşta muayene ettiriniz. Göz doktorunuz bir dizi test yapacak ve ayrıntılı aile geçmişinizi isteyecektir. Muayenede doktorunuz retinada koyu bir renk görebilir. Pigmentoza adı buradan gelir.
Hastalığın varlığını ve kapsamını belirlemek için yapılan testler arasında elektroretinografi (ışık uyarılarına karşı retinanın hareketlerini kaydeden test) ve karanlığa uyum (azalan ışığa gözlerin nasıl uyum sağladığını belirlemek için) vardır. Hastalık ilerledikçe özellikle orta yaş ve sonrasında, gece görme, çevresel görüş ve merkezi görüş gittikçe zayıflar.
Tedavi
Bu hastalığın etkili bir tedavisi yoktur; büyütücü mercek kullanımı faydalı olabilir. Bazı araştırmacılar görüşü koruma gayreti içinde retinayı ışıktan ve uv (ultraviyole) ışınlarından korumak için güneş gözlüğü kullanmayı tavsiye ederler. Görüş alanını genişleten ve araştırma halinde olan gözlükler, gelecekte faydalı olabilir. Bu hastalıktan korunmada en büyük ümit, genetik danışmaklıktan faydalanmaktlr.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..