Yıllar geçtikçe çocukluktan gençliğe yol alır; ailenizden ve tüm dünyadan bağımsızlaşırsınız. Doktor muayenesi de bu durumla ilişkilidir. En iyisi her görüşmeyi anne babanız olmadan kişisel sorunlarınızı tartışarak yapmanızdır. Sizin sorunlarınız anne babanızınkinden farklı olduğundan görüşmenin ayrı yapılması önemlidir.
Ergenlik çağındaküerin çoğu, sivilce, depresyon, uyuşturucu, aşırı kilo, cinsellik, ebeveynlerle ilgili sorunlar gibi sağlıkla ilgili problemlerini tartışmak istemezler, su kaçınma sonucu gerçek sorun depresyonken ortaya bir boğaz ağrısı çıkabilir. Doktorlar bu yaştakilerın isteksizliğini anlayışla karşılarlar. Doktorun bu çağdaki bir çocuğu anlayabilmesi için zaman ve ustalık gerekir.
Etkili iletişim için isteksizlik duyduğunuz her eğilimi anlamaya ve bundan kaçınmaya çalışın. Doktorunuzla sağlık sorunlarınızı doğrudan ve dürüstçe tartışın. Yardımları olabileceği zaman anne babanızı da soruna ortak etmek isteyebilirsiniz. Ancak İntihar ya da diğer acil yaşamsal bir tehlike olmadıkça doktorunuzun sizin özel hayatınızı koruyacağını unutmayın.
Doktorunuz sizinle güven sorununu tartışma fırsatını değerlendirecektir. Çoğunlukla doktorlar, anne baba, okul, diğer kurumlar ya da diğer doktorlara durumunuzu anlatmadan önce izninizi isteyeceklerdir.
Doktorunuzla rahat bir ilişki kurmak için çaba gösterin. Birbirinizi iyi tanımalısınız, bazıları çocukluk dönemlerindeki doktorları görmemeye devam ederler. Bazen tüm aileye bakan bir pratisyen tercih edilebilir. Her durumu, yenebileceğiniz, sizin ciddi olarak tedavi edime isteğinize saygı gösteren bir doktoru seçin. Ergenlik döneminin sonlarında genç Kızlar bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına düzenli olarak muayene olabilirler. Bazı gençler sivilce sorunları için bir deri hastalıkları uzmanına giderler.
Diğer yaşlarda olduğu gibi bu yaşlarda da rutin fizik muayene kalp, baş, göz, kulak, burun, ağız, salgı bezleri, göğüs, akciğer, karın, kas iskelet sistemi, sinir sistemi ve dış üreme organlarını kapsar. İyi bir doktor nazik ve duyarlıdır; siz de bunu beklersiniz. Doktorunuz muayenenin amaçlarını açıklamalı ve rahatça soyunabilmeniz için zaman ve temiz bir örtü vermelidir.
Ergenlikteki sağlık kontroleri sağlıklı erişkinliğe engel olabilecek kalıcı hastalıkları erken teşhis etmeye olanak sağlar, örneğin her muayenede doktorunuz kan basıncınızı Ölçecektir. Büyüdükçe kan basıncınızda yükselecektir. Bu olağandır.
Ergenlik yaşındakiler değişik hızlarla büyüdüklerinden kan basıncının normal sınırlarını araştırmada boy, yaşa göre daha uygun bir Ölçüttür. Fakat kan basıncınız yüksekse erken teşhis önemlidir. Böylece doktorunuz yüksek kan basıncının uzun süreli etkilerini önleyebilir.
Sağlık kontrolünün temel amacı vücudunuzun fiziksel durumuyla ilgiliyse de size yardımcı olacak deneyimler kazanabilirsiniz. Örneğin kadınsanız doktorunuz kendi göğüs kontrolünüzü yapmayı öğretebilir. Bu ergenlik döneminden başlayarak düzenli olarak yapmanız gereken bir şeydir. Ayrıca doktorunuz adet düzeninizle ilgili sorularınızı da yanıtlayacaktır.
Ergenlik çağındaki kızlar hiz olmazsa 18 yaşından başlayarak karından muayene olmaya başlarlar.
Aktif cinsel yaşamınız varsa, hamileliği önleme yöntemlerine gereksinim duyuyorsanız, idrar yollarında veya üreme organlarınızda bir sorun varsa veya sadece normal olduğunuzdan ernin olmak istiyorsanız karın muayenesinden geçin. Yine de doktorunuzun nazik olmasını ve neler olup bittiğini anlatmasını bekleyebilirsiniz.
Muayenenin bir parçası olarak doktorunuz aile hayatı ve alışkanlıklarınızla ilişkili sorular sorabilir. Örneğin anne babanız alkol kullanıyor mu? Hoşça zaman geçirmek için ilaç ve uyuşturucularla ilgili görüşleriniz nelerdir? Ailenizde fiziksel ya da cinsel bir davranış öyküsü var mı?
Doktorunuz ailenizdeki bütün hastalıklardan haberdar olmalıdır, örneğin anne babanızda, dedeniz veya ninenizde kanser var mı, kalp krizi geçirmiş mi? Bu sorulara yanıt verebilmek için anne babanızın yardımına gereksinim duyabilirsiniz.
Eğer şeker hastalığı veya astım gibi uzun süreli bir rahatsızlığınız varsa size kişisel sağlık sorununuzu halletmek için en yüksek sorumluluk verilmelidir. Hastalığınızla başa çıkabilmek için onunla ilgili herşeyi öğrenmeye çalışın. Hangi tedavinin daha yararlı olduğunu anlamak için uzun süreli hastalıklar ve yöntemleri günlüğü tutmak istiyebilirsiniz.
ortaya çıkabilecek zayıflığı gerçekçi olarak kabul ederek, sorumluluğunuzu sonuna kadar üstlenerek vücudunuzun efendisi olduğunuzu hissedeceksiniz. Uzun dönemde bu tedavinin etkisini arttırabilir ve hastalığınız sona erebilir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..