Anfizem ve kronik bronşit gibi kronik obstrüktif pulmoner hastalık (COPD) ların en büyük sebebi sigara içmektir. Sigara içmeyenlerle kıyaslandığında, çok sigara İçenler arasında kronik bronşit ve anfizemin neden olduğu ölümler açık farkla daha sık görülmektedir.
COPD nin belirtileri ortaya çıktığı zaman tipik belirtiler Öksürük, nefes darlığı ve harekete karşı dayanıksızlık- akciğerler zaten hasara uğramıştır. Eğer sigarayı bırakmazsanız hastalığınız daha da kötüye gidecektir.
Tütün Dumanı
Tütün dumanında bir kimyasal maddeler, gazlar karışımı ve küçük katran damlacıkları bulunur. Tütün dumanında binlerce madde belirlenmiştir. Bunların birçoğunun tok-sik etkileri hâlâ bilinmemektedir. Bazı öğeler dumanı siz geri kalan yanmamış tütünden geçerek içinize çektiğiniz zaman.süzülür, fakat sigara yandıkça bu kimyasal maddeler yeniden buharlaşır ve böylece sigaradan çekilen her nefes daha fazia kimyasal öğe taşır. Çoğu tiryakiler sigara dumanını da içlerine çekerler ki bu, durumu daha da tehlikeli kılar.
Sigara dumanı, yüzde 2 ila 6 karbonmonoksit içerir. Karbonmonoksit hemoglobinle birleşen tok-sik bir gazdır (karboksi hemoglobin). Bu durum meydana geldiğinde hemoglobin molekülü dokulara oksijen taşıyamaz. Birçok sigara tiryakilerinin kanlarında karboksi hemoglobin seviyesi yüzde 8 ile 10 iken sigara içmeyenlerde bu miktar genellikle yüzde 1.5`a kadardır. (Akut karbonmonoksit zehirlenmesinden ölen, bir insanın kanında yüzde 30 ile 40 değerinde karboksi hemoglobin bulunur). Bu şekilde, dokularınız, oksijenden yoksun bırakılmış olur.
Sigarada bulunan katranda kanser yapan maddeler vardır. Tütün dumanındaki tahriş edici maddeler hava pasajlarınızın kasılıp sıkışmasına ve bronşlarınızın fazladan salgı çıkarmasına yol açar, bu da sizin öksürmenize neden olur. Bu tahriş edici maddeler akciğerlerinizin bağışıklık sistemi hücrelerinin fonksiyonunu da bozabilir ve polmoner enzimlerinin normal dengesini alt üst edebilir. Bu da sizi solunum yollan hastalıklarına daha yatkın duruma getirir.
Nihayet, nefesle içeriye çekilen tütün dumanı hava yollarınızdaki titrek tüylerin hareketini durdurur. Bu titrek tüyler, nefes borunuz ve bronşlarınızda bulunan saç gibi uzantılardır. Bunlar akciğerlerinizden yabancı maddeleri atmaya yardımcı olur.
Puro ve Pipo Dumanı
Kronik solunum yollan hastalıklarının tek nedeni sigara değildir. Daha az tehlikeli olmasına rağmen, puro içmek ve pipo içmek zararsız değildir, bu duman daha tahriş edici olduğu için, İçeri çekilmesi ihtimali daha azdır.
Mariyuana Dumanı
Mariyuana dumanı da solunum yolu hastalığına yol açabilir. Burada, tütün dumanında bulunan tahriş edici maddelerin bir çoğu vardır. Aynı zamanda, tütün dumanında bulunmayan, delta 9-tetrahid-rokannabinol gibi maddeleri de içerir. Bunların bazıları solunum yollarını tahriş eder.
Mariyuana genellikle onu sigara içmekten daha tehlikeli hale getirecek biçimlerde içilir. Mariyuana içenler genellik derin derin içlerine çekerler ve dumanı ciğerlerinde tutarlar veya dumanı özellikle konsantre eden ve akciğerlere basınçlı j olarak gönderen pipolar kullanırlar. Bu konuda araştırmadan bu işlerin hava pasajlarını iltihaplandırdığını ve solunum hücrelerinde kanser yapıcı değişikliklere yol açtığını göstermiştir.
Buna ilaveten, mariyuanada bulunabilecek herhangi bir mantar veya bakteriden doğacak enfeksiyona karşı akciğerleri daha duyarlı (yatkın) hale getirir. Araştırmacılar, her gün mariyuana içen kişilerin akciğer kapasitelerinde belirgin j azalmalar tespit etmişlerdir. Bu tiryakiler larenjit ve kronik burun iltihabı yanında kronik tıkayın akciğer hastalığı yönünde de tehlikededirler.
Sigarayı Bırakın
Eğer sigara tiryakisiyseniz, size tavsiyemiz açıktır -sigarayı bırakın. Fakat maalesef pek çok kimse solunum yolu hastalıklarının belirtileri ortaya çıkana kadar sigarayı bırakmaz.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..