24 Kasım 2024, Pazar
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Sigara ve Akciğer Kanseri

Her yıl ortaya çıkan akciğer kanseri vakalarının yaklaşık %85`i sigarayla ilişkilidir. Günde bir paketten fazla sigara içen insanlar, hiç içmemiş olanlara göre 20 kat daha fazla akciğer kanseri riski taşımaktadır. 20 yıldır günde iki paket ya da daha fazla sigara içenlerdeki risk, sigara kullanmayanlara göre 6070 kat daha fazladır.
Sigarayı bırakırsanız akciğer kanseri olma riskiniz azalacaktır, ancak hiç sigara içmeyenlerin düzeyine inmeyecektir.
Günümüzde akciğer kanseri erkekler arasında daha yaygındır; bununlu birlikte kadınlar arasında sigara kullanımı artığı için, kadınlarda akciğer kanseri görülme sıklığı hızla artmaktadır, şu sıralarda akciğer kanseri, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olan meme kanserine yaklaşmıştır. Amerikan Kanser Derneği, 2000 yılma kadar eşit sayıda erkek ve kadının akciğer Kanserinden öleceğini tahmin etmektedir.
Günde içtiğiniz sigara sayısı ve içtiğiniz sigaranın içindeki nikotin ve katran miktarı arttıkça, akciğer kanseri riski de artmaktadır. Ayrıca çevreden soluduğunuz sigara dumanı da riski artırmaktadır.
Sigara dumanı, bir dizi zehirli gaz ve küçük katran damlacıkları içermektedir.
Katranda da çeşitli karsinojenler (kansere neden olan maddeler) ve kokarsinojenler {kanser hücrelerinin çoğalmasını hızlandıran maddeler) bulunmaktadır. Sigara kullanımıyla en fazla iüşkili akciğer kanseri tipleri küçük hücreli ve çok katlı yassı epitetden gelişen kanserlerdir. Küçük hücreli kanser çok hızlı yayılır ve en fazla aşırı sigara içen erkeklerde oluşur, sigara içmeyenlerde nadir olarak görülür.
Sigara dumanı %26 oranında, vücudun oksijen taşıma ve kullanma yeteneğini etkileyen çok zehirli bir gaz olan karbon monoksid içerir. Sigara dumanındaki tahriş edici maddeler hava yollarının içini döşeyen ve akciğerden istenmeyen maddelerin atılmasını sağlayan titrek tüylerin (silia) işlevini bozar; ayrıca akciğerdeki enzimlerin norma! dengesini de bozarak solunum sistemi hastalıklarının daha kolay oluşmasına neden olur.
Daha önce günde 20`den fazla sigara içmiş, ancak 10 yıldır sigara içmeyenlerde ölüm oranı üçte iki azalmaktadır; bununla birlikte bu oran, hiç sigara içmemiş olanlarınkine ulaşmamaktadır. Ne yazık ki birçok insan, akciğer hastalığı ya da kanser ortaya çıktığında sigarayı bırakmaktadır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..