Sistoskopi, üretra ve mesanenin iç kısmının doğrudan muayenesi açısından önemli bir tekniktir.
Eğer sistoskopik bir muayeneden geçecekseniz, size genellikle lokat anestezi verilir ve bu kısa işlem sırasında uyanık kalırsınız. (Çocuklara genellikle genel anestezi verilir.) Bu işlemde dar bir tüp olan sistoskop idrar yolunuzdan mesaneye sokulur. Bu tüpte özel mercekler ve bir fiberoptik aydınlatma sistemi vardır. Böylelikle muayeneyi yapan hekim sistoskopun geçtiği yerlerde gerçek yapıları görebilir.
Kanser veya diğer hastalıkların muayenesi ve hatta küçük bir taşın alınması için mesane dokusundan bir parçanın alınması gerekebilir. Tüm bunlar sistoskop yardımıyla yapılabilir.
Sistoskopi, tekrar ortaya çıkan enfeksiyon ve idrara çıkma sırasında sancı da dahil olmak üzere nedeni bulunamayan muhtelif mesane sorunlarının değerlendirilmesi için yararlı olur. En önemli kullanımlarından birisi mesane kanserinin belirlenmesinde kullanılmasıdır. Sistoskopi, kadınlarda idrar yolları
veya mesanenin kronik enflamas-yonunun (iltihaplanmasının) belirlenmesi için kullanılır. Sistoskopi bazen erkeklerde büyüyen bir prostatın neden olacağı bir tıkanmanın değerlendirilmesi için kullanılır.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..