23 Kasım 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Su Çiçeği


Belirtiler

- Ateş, halsizlik;
- Kırmızı kaşıntılı lekeler.

Varicelle da denilen su çiçeği, esas olarak çocuklarda görülür. Bağışıklığı olmayan yetişkenler de bu hastalığa yakalanabilirler. Oldukça bulaşıcıdır.
Mikroplu zerreciklerin solunum yoluyla içe çekilmesi ile yayılır, ayrıca kırmızı lekelerin patladığı yerlerde temas etmekle de yayılabir. Su çiçeği geçiren kimselerde virüs ileri tarihlerde zonaya da neden olabilir.

Teşhis
En iyi tanınan su çiçeği belirtisi kaşıntılı, kırmızı çil gibi lekelerdir. En çok yüzde, başta, göğüste, sırtta ve az da olsa kollar ve bacaklarda görülür. Lekeler virüsü aldıktan 2 hafta sonra yüzeysel noktalar halinde başlar. Bu lekeler hemen sıvı ile dolar, patlar ve kabuklanır. Kabuklar bir iki hafta içinde dökülür. İlk 1 ila 5
gün içinde yeni lekeler çıkmaya devam eder. Böylece hastalığın çeşitli safhaları aynı anda görülür. Ateş ve kırıklık çocuklarda daha hafif, yetişkinlerde ise daha şidettlidir.

Su çiçeği Ne Derece Ciddidir?
Çocuklarda su çiçeği oldukça hafif geçer, fakat yetişkinlerde daha ciddi bir hastalıktır. Yetişkinlerde zatürre yapabilir ki bunun da nadiren olmakla beraber ölümle neticelendiği görülebilir. Bağışıklık sistemi bozuk olanlarda örneğin kan kanseri veya böbrek nakli yapılmış çocuklarda bu hastalık daha tehlikelidir. Nadir olmakla birlikte ensefalit de görülebilir. Fakat genellikle hasta tamamen iyileşir. Eğer bir hamile kadın, hamileliğin ilk veya ikinci üç ayında su çiçeği olursa çocuğun sakat olma riski vardır.
Eğer hamile kadın doğumdan önceki 5 gün içinde hastalığı alırsa bebeğin çok şiddetli hastalanması riski yüksektir. Çocuğa doğar doğmaz su çiçeği-zona bağışıklık globülin ile bağışıklık kazandırılmalıdır. Su çiçeği (ilk kırmızı nokta çıktıktan son nokta yok olana kadar) nadiren iki haftadan uzun sürer. Patlayan kırmızı noktanın bakteriyle enfekte olması, iz kalmasına neden olur.

Tedavi
Hastalığın yayılmasını önlemek için hastayı kırmızılıklar kabuk bağlayana kadar kimseyle temas ettirmeyin. Sık banyo yaptırarak cildini temiz tutun veya ateşi düşünce duş yaptırın. Serin, ıslak kompresler veya ılık su banyoları kaşıntıyı azaltır. Problem meydana gelirse o zaman problemin belirtilerine uygun tedavi yapılır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..