Belirtiler
-Alt çene dişlerinin sürekli olarak gevşemesi;
-Takma dişler takılıyken ağızda acı;
-İltihaplı dişetleri;
-Takma diş basınç noktalarında ağız yaraları.
Takma dişler ağzınıza yabancı olduğu için, onlarla ilgili bir sorununuz olma olasılığı yüksektir. Alt çene takma dişleri gevşek olabilir ya da yaralar ortaya çıkabilir veya dişetleriniz iltihaplanabilir. Alt çene takma dişleri genellikle kendi başlarına yerlerinde durmazlar ve başarılı kullanım, bir takma dişi çevresindeki kaslarla kontrol etme yeteneğinize bağlı olabilir.
Birçok kişi, tam oturmayan alt çene takma dişlerinden rahatsızlık çekmektedir. Doğal dişleriniz, üst ve alt çenenizdeki bazı özel kemiklerle desteklenmektedir. Dişleriniz kaybolduğunda, destekleyici kemik büzüşür. Bu kemik büzüşmesi, yaşlanmayla ve uygun olmayan takma dişlerin takılmasıyla hızlanabilir.
Sonuç olarak takma dişler gevşek olabilir. Gevşek takma dişler, çiğnerken yara yaparlar ve konuşurken ya da gülerken yerlerinden çıkabilirler. Kemikteki değişiklikler, diş hekiminizin, takma dişin üzerine oturduğu temeli iyileştirmek için bir şey yapılmadan tam oturan bir takma diş imal etmesini güçleştirir.
Gevşek alt çene dişleri, takma dişlerinizin dişetlerinize uyguladığı basıncın sonucu olarak karşılaşabileceğiniz sorunlardan yalnızca biridir. Takma dişler ağzınızdaki yumuşak dokulara dayanırlar. Bazı bölgelerde, bu doku diğer bölgelerde olduğundan daha fazla zedelenmeye açıktır. Takma dişleriniz bu az elastik doku üzerinde basınca neden olabilir. Bu basınç rahatsızlık vericidir ve yaraların ve ağız ülserlerinin oluşumuna yol açabilir.
Kısmi takma dişler yalnızca kabartılar üzerine değil, aynı zamanda takma dişi çevreleyen doğal dişlere de basınç uygular. Kısmi takma dişler, özellikle tam oturmadıklarında yiyecekleri tutabilirler. Ağız bakımı önemlidir, çünkü tutulan yemek artıkları plağa, taşlara, peri-odontal hastalığa ve doğal dişin çürümesine yol açabilir.
Teşhis
Takma dişleriniz, takıldıktan sonraki ilk birkaç dakikayı takiben rahatsızlık veriyorsa, çiğnerken acı duyuyorsanız ya da dişetlerinizin kızarık ve şiş olduğunu ya da ağrılı beyaz lekelerin bulunduğunu farkederseniz diş hekiminize başvurun. Diş hekimi çenenizin, takma dişlerinizin ve dişetlerinizin durumunu inceleyecektir.
Tedavi
Diş hekimi, dişetleriniz üzerindeki basıncı yoketmek için takma dişlerinizi düzeltebilir yada gerekirse kemiklerinizin ve dişetlerinizin o anki biçimine uygun yeni bir takma diş hazırlayabilir. Bir mantar enfeksiyonu nedeniyle di-şetleriniz kızarık ve şişse, diş hekiminiz mantara karşı bir ilaç yazabilir.
Çeneniz büzülmüşse ve prostodontistiniz tam oturacak takma dişler hazırlamada güçlük
çekiyorsa, yeni bir takma dişin üzerine oturtulacağı daha iyi bir temel sağlamak için çeşitli ameliyat teknikleri vardır.
Bu teknikler arasında, dişetlerinizin yumuşak dokusunu ya da çenenizin sert dokusunu oluşturmaya yönelik ameliyatlar yer alır. Bazen kemiğe madeni bir destek yerleştirilebilir
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..