21 Kasım 2024, Perşembe
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Tetanoz


Belirtiler

- Çene, boyun ve diğer kaslarda sertlik ve spazm;
- Zedelenme;
- Ağrılı ve istem dışı hareketler.

Tetanozu toprakta bulunan bakterilerin sporları yapar. Hava yoluyla giren sporlar (mikroplar) vücutta derin dokulara yerleştiğinde toksin ve tetanospazmin denilen zehirli maddeler salgılarlar. Bunlar kasları kontrol eden sinirler üzerinde etki gösterirler. Mikrobun kuluçka devri semptomlarının ortaya çıkışına kadar sürer. Bu da 5 gün ile 3 hafta kadar zaman alır.

Teşhis
Hastalığa yakalanan kişilerde yaralanma bölgesinde sadece ağrı olmasına karşın çene ve boyunda şişmeler ile çevre kaslarda spazmlar ortaya çıkar.
Boyun bölgesindeki spazm yüz kaslarını da etkiler, spazmın ilerlemesiyle özellikle çe-nede olmak üzere boyun, karın ve sırt kaslarında sertleşme meydana gelir. Sonunda şahsın solunumunu engelleyen ve solunum sisteminde en küçük uyanlarla bile ortaya çıkabilen ağrılı konvülsüyonlar (istem dışı hareketler) ortaya çıkar. Bu hastalıkta şahıs uyanık ve şuuru yerindedir.

Tetanoz Ne Kadar Ciddidir?
Eğer erken dönemde kas spazmları gelişirse ve iyileşme yavaş olursa tetanoz ciddidir ve özellikle yaşlı ve çocuklarda ölümlere sebep olur. Bu yüzden hastalığın önlenmesi en iyi tedavidir.

Tedavi
Eğer toprağa temas etmiş kirli bir yara( özellikle, derin bir yara olursa) olursa, doktorunuza danışın. Eğer daha önceki aşılarınız tam ve son tetanoz aşısından sonra 5 yıl geçmişse, doktorunuz tek bir tetanoz aşısı yapacaktır. Bu aşı tetanoza karşı korunmak için gerekli olan antikorların hızla oluşmasını sağlayacaktır.
Antibiyotik tedavisi ve yaranın açılıp temizlenmesi de gerekli olabilir.Kas spazmları oluş-tuğunda.çoğu kez kas gevşeticiler verilir.

Önlem
Herkes için aktif bağışıklık gerekir. Bunun için çocuklarda yaralanma esnasında veya her 10 yılda bir aşı vurulmalıdır. Ayrıca yaranın temizlendiğinden ve dezenfekte edildiğinden (mikropların öldürüldüğünden) emin olunmalıdır.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..