Koroner Arter hastalıklarının teşhisinde, Koroner Arter`leri (kalp kaslarını besleyen damarları) ve kalp odacıklarının biçim ve fonksiyonlarını görebilmek her zaman oldukça yararlıdır. Zamanımızda bu işlem iki temel yaklaşımın birini uygulayarak en iyi şekilde yapabilmektedir: Tamamiyle vücudun dışından olacak şekilde moninvazif veya vücuda kataterler veya diğer aletleri sokarak (invazif). Genellikle tarayıcı aletlerle görüntülerin elde edilmesi olayı invazif (diğer organları etkileyici, tehlikeli) değildir; ancak anjiyografi invazif bir işlemdir.
Eğer eforlu ECG`niz anormal ise hekiminiz koroner arter hastalığı teşhisinin doğrulanmasına yardımcı olmak üzere tehlike olmayan bir radyonüklid taramasının yapılmasını önerebilir. Bu testler oldukça hassas olup, yapılmaları da kolaydır. Bu türden testler için hastanede yatmanız gerekmez. Maruz kalınan radyasyon oldukça azdır ve böylesi bir tarama anjiyogram gereksinimi giderebilir.
Başka bir yaklaşımda, kalbin ve geniş kan damarlarının şeklini ortaya çıkarmak için ses dalgaları kullanır. Kalbe yapılan ultrason taramaları (Ekokardiyogram) sayesinde hekiminiz kalp hareketlerinizi görebilir.
Radyonüklid Taramalar
Radyonüklid taramaları, yapılan bir eforlu testin dört katı bir paraya mal olabilir, ama böylesi bir taramada daha fazla bilgi elde edersiniz. Bunlar iki çeşittir.
Talyum Egzersiz Taraması(Eforlu Tarama)
Kalbin radyonüklid muayenesinin bir çeşidi talyum egzersiz taramasıdır. Bu işlemde, efor sırasında kol damarlarımızdan birine küçük bir dozda radyoaktif izotop enjekte edilir. Daha sonra özel bir tarayıcı cihaz kalp bölgesinde bu izotopun bulunduğu yerlerin görüntülerini seri olarak kaydeder. Ortaya çıkan karanlık alanlar kalbinizde kan akışının zayıf olduğu bölümleri belirtir. Ancak bu gerçekten tıkanmış olan arterin görüntüsünü vermez.
Radyonüklid Anjiyogram(Eforlu Tarama)
Bu işlemde size kan hücrelerinizi sınıflandıran radyoaktif bir izotop enjekte idilir. Daha sonra bir egzersiz masasına yerleştirilirsiniz. Aykalarınız bisiklet pedalları üzerindedir. Siz pedalları hareket ettirdikçe, kalbinizdeki izotopun yerini belirlemek için taramalar yapılır. Ortaya çıkan önemli bir bulgu kalp duvarının zayıflamış bir genleşmesi veya kasılması, darlaşan arterlerin yeterli miktarda oksijenli kanı taşımadığının bir işareti olabilir.
Argiyogram
Anjiyogramın yapılaması için kasık veya dirseğinizdeki arterlerden birine bir kataterin (içi boş ve esnek bir tüp) sokulması gerekir. Bu katater ana arteriniz, aort aracılığıyla opak (saydam olmayan) bir boya enjekte edilir. Anjiyografi, vücuttaki kan damarlarının birçoğunda yapılabilir. Ancak kalp damarlarında (koroner arterlerde) bir anjiyografi veya kardiyak kataterizasyon denilir.
Buna ek olarak katater, mitral ve aortik kapakçıkların fonksiyonlarının incelenebildiği kalbin sol kısmına yerleştirilebilir. Bu durumda sol atriumun biçim ve fonksiyonu ve kalbin sol ventrikülü (karıncığı)`de gözlemlenebilir. Sağ atriyum ve ventrikül ve bunların kapakçıklarının (triküspit ve pulmoner) incelenmesi için, geniş bir damara bir katater sokulabilir ve kalbin sağ tarafına doğru uzatılabilir.
Bu işlemin bir variyasyonu, daralan kroner arterlerinin tedavisi için kullanılır
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..