Tonometri göz küresi içindeki basıncı ölçme yöntemidir. Normal göz içi basıncı yaklaşık 8 ila 22 civa milimetresidir. Eger tonometri daha yüksek basınç belirtiyorsa, sizde glokom olup olmadıgını belirlemek için başka testler yapılabilir.
Sehiotz Tonometresi
Bugün birçok çeşit tonometri testi yapılmaktadır. Aile doktorunuz, bunlardan birini schiotz tonometresini kullanarak, normal bir check-up sırasında yapabilir. Yatar pozisyonda iken korneanıza anestetik damlalar damlatılır. Ondan sonra bir alet dogrudan dogruya anestezi altındaki konea üzerine yerleştirilir. Tonometrenin agırııgı gözde çukurluk yapar. Bu çukurlugun boyutu aletin üzerindeki bir cetvelde eokunur ve bir çevirme
tablosuna bakarak göz içi basıncı belirlenir.
Girintinin miktarı göz içindeki basınca dogrudan orantılıdır ve eger bir aksilik varsa belirtebilir.
Applanation Tonometresi
Göz doktorunuz bir applanation tonometresi ile daha hassas bir test yapabilir. Applanation tonometresi genellikle bir lambaya (göz muayenesi için kullanılan lamba) takılabilen karmaşık bir alettir. Bu test için uzanmak yerine dik oturmanız gerekir. Gözleriniz damlalarla uyuşturulur ve tonometre dogrudan dogruya gözünüzün üstüne yerleştirilir. Bu cihazın göstergeleri göz basıncını (tansiyonunu) belirlemekte çok hassastır. Anestezinin
tesiri geçince, gözleriniz kısa bir zaman tırmıklı gibi olabilir.
Hava Oflemeli Tonometre
Glokomda göz içi basıncını ölçmek için hava üf)emeli tonometre de kullanılabilir. Göz içi basıncını ölçmek için havayı kullanan bu araç, applanasyon tonometresi kadar kesin sonuçlar vermez, ancak glokomun izlenmesi için oldukça yararlıdır.
40 yaşından sonra göz içi basıncının ölçülmesi, fizik muayenenizin bir parçası olmalıdır.
Eger ailenizde glokom, sizde de miyopluk ya da şeker hastalıgı varsa, 40 yaşından önce de düzenli olarak göz içi basıncınız ölçülmelidir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..