23 Kasım 2024, Cumartesi
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Üreme Sistemi

Kadın üreme organları iki yumurtalık, fallop tüpleri ve rahimdir. Vajina, rahmin alt kısmından {serviks) dış üreme organlarına uzanan tüp biçiminde bir yapıdır.
Yumurtalıklar, karnın alt kısmında bulunur ve yumurtaları ve ayrıca kadına özgü özellikleri veren hormonları üretir ve depolar. Dişi fetus henüz rahimdeyken, birçoğu doğumdan Önce yok olan yüzbinierce yumurta içerir. Daha sonra bazı yumurtalar, tek tek yumurtaların çevresinde bir kapsül (folikül) oluşturmaya başlayan hücrelerle çevrelenir. Bir kız çocuğu ergenliğe ulaştığında, hipofiz bezi tarafından foliküi uyarıcı hormon (FSH) denilen bir madde salgılanır. Sonuç olarak, bazı foliküllerin içinde sıvı oluşur. Bazıları kalınlaşır ve şişer, diğerleri büzülür ve ölür. Ergenlikten sonra her ay, sıvı dolu bu foliküllerin {graft folikülleri) biri ya da bazen ikisi, futeojenik hormon (LH) denilen başka bir hipofiz bezi, yumurtalığın yüzeyinden pelvis boşluğuna fışkıran ve sonunda fallop tüpüne giren folikülü uyarana kadar genişler. Bu sürece yumurtlama denir.
Fallop tüpleri, yumurtalıkların yakınından rahime giden 12,5 cm uzunluğunda İki tüptür. Döllenme bir fallop tüpü içinde gerçekleşir. Herhangi bir adet döneminde, yalnızca bir yumurtalıkta yumurtlama olur.
Rahim, armut biçimli, kaslı bir organdır. Rahim, follop tüpüne yolculuğundan sonra yumurtayı alır. Yumurta döllenmişse, rahmin duvarına tutunur ve bir bebek olarak gelişmeye başlar. Döllenmemişse, yumurta ve rahmin astarı akıtılır, bunun sonucu adet kanamasıdır.
Üreme birkaç faktöre bağlıdır.
Zamanlama çok önemlidir. Gebelikle sonuçlanması için cinsel birleşmenin, yumurtanın tübe girmesinden önceki 72 saat içinde ya da tübe girişinden sonraki 24 saat içinde olması gerekir. Bir sperm hücresi ancak boşalmadan sonra 72 saat bir yumurtayı dölleme kabiliyetine sahiptir ve döllenmemiş bir yumurta yumurtalıktan serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 24 saat hayatta kalır. En büyük gebe kalma olasılığı adetin başlangıcından önceki 13. ya da 14. gündür.
Ancak mükemmel zamanlama bile gebeliği garantilemez. Sağlıklı erkek ve kadın üreme sistemleri gereklidir. Bir kadında, düzensiz yumurtlama dönemleri döllenme şansını engeller. Ayrıca, fallop tüplerinin açık ve yumurta ile spermi alabilir durumda olması gerekir. Tüpleri tıkanmış kadınların gebe kalabilmek için bir ameliyat geçirmeleri gerekebilir. Gebelik şansını önleyebilen başka bir faktör rahim boynu mukusudur. Bir kadının mukusu çok asitliyse, vajinal ortam, alkalik ortamlarda kuvvet bulan sperme düşman olabilir.
Son olarak, erkeğin yalnız yeterli sayıda sperm üretmesi yeterli değildir, aynı zamanda spermin sağlıklı olması gerekir


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..