Belirtiler
- Yavaş ilerleyen işitme kaybı.
- Kulak çınlaması.
65 yaşın üstündeki kimselerde duyma bozuklugu yaygındır. Aşagı yukarı bu yaş grubundakilerin üçte birinde farkedilebilir işitme kaybı vardır. Bazılarında hafif azalma olur, fakat digerıeri zor duyar. Işitme kaybı çok olunca buna presbiakusi denir. (Latince presbi yaşlı, akusi de işitme demektir). Genelolarak 40 ila 50 yaşları arasında başlar ve gitgide kötüleşir. Her iki kulagın işitmesi de etkilenir. Özellikle yüksek (ince) frekanslı sesleri algılamaz zorlaşır. Erkeklerde kadınlardan daha çok görülür ve onlar daha kötü etkilenir.
Presbiakusi kokleada veya ona baglı sinirlerde meydana gelen degişikliklerden kaynaklanır. Iç kulaktaki salyangoz şeklindeki bu bölüm minik tüylerle doludur. Bu tüyler titreşimleri elektrige ait işaretlere dönüştürür. Bu işaretler beyine gönderilir ve. orada ses olarak yorumlanırlar. Bu tüyler zedelendiginde veya kokleada başka degişiklikler olduğunda işaretler gerektiği biçimde iletilemezler ve neticede işitme kaybı olur.
Bu tür işitme kaybına iç kulak duyusuna bağlı işitme kaybı denir ve iç kulaktaki bir zedelenmeden kaynaklanır. Yaşlanmanın getirdigi işitme kaybı kalıcıdır iyileşmez.
Teşhis
Eğer siz kendiniz veya ailedenbiri sizin daha az işittiğinizi fark ederse, doktora gidin. Işitme kaybı iç kulak duyusuna mı bagıı yoksa iletişim mekanizmasından mı kaynaklanıyor, bunu belirlemek için bir dizi test yapılacaktır. Ekseriyetle etkilenen kimseler bu problemi n varııgını inkar ederler. Bazen de rahatsız edici kulak çınlaması insanları doktora gitmeye iter. Presbiakusili (Yaşlılığa bağlı sağırlığı olan) bir çok kimse için kadınlar ve çocuklarla konuşmak daha zordur, çünkü onların sesi daha yüksek frekanslıdır. Erkeklerde konuşmak sesleri daha alçak frekanslı oldugu için daha kolaydır. Ayrıca grup içinde karşılıklı konuşmak da zor olabilir. Iki kişi karşılıklı görüşmek daha kolaydır. Şiddetli işitme kaybı sağlığınızı tehlikeye atmaz, fakat yalnızlığa ve sosyalolaylardan uzaklaşmaya neden olabilir.
Tedavi
Presbiakusi, ameliyatla ya da ilaçla tedavi edilemez. Tek tedavi yöntemi işitme aletleridir. Doktorunuz sizi, bir dizi test yaparak uygun işitme aletini verecek olan bir odyoloğa gönderebilir.
Ayrıca size yardımcı olabilecek bir dizi teknik de ögrenebilirsiniz. Bunlar arasında; dudak okumak, konuşanın yüzüne bakmak, arka plandaki sesi azaltmak (Örneğin,televizyonu kapatma ya da dışardan gelen gürültüyü azaltmak için pencereyi kapamak) ve insanların ne söylediğini anlamaya yardımcı olmak için, jest ve yüz ifadeleri gibi ipuçlarını kullanmak bulunmaktadır.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..