04 Aralık 2024, Çarşamba
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Yemek Borusu Tümörleri

Belirtiler
-Yutmada giderek artan güçlük;
-Açıklanamayan kilo kaybı-,
-Yutulan yiyeceklerin ağıza geri dönmesi
-Kan kusma.

Yemek borusu tümörlerinin çoğu yemek borusunun orta ya da alt kısmında oluşur; yemek borusu tümörlerinin yaklaşık yüzde 9O`ı habistir.
Selim ya da habis, bir yemek borusu tümörünün başlıca belirtisi, yutmada giderek artan güçlüktür. Güçlük katı gıdalarla başlar, ama sonunda sıvıları bile yutmak güç hale gelebilir. Durum kötüleşirse, muhtemelen kilo kaybedersiniz, nefesiniz kötü kokmaya başlayabilir ve gıdaları geri çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Habis tümörlerin erkeklerde oluşma olasılığı kadınlarda oluşma olasılığının iki katıdır; 50 ile 60 yaş arasında olup çok sigara ve alkol içenler de büyük risk altındadırlar.
Tam olarak anlaşılamayan nedenlerle(muh-temelen korku ya da yadsıma nedeniyle) bu belirtilerin görüldüğü birçok insan doktora gitmekte geç kalmaktadır. Sonuç olarak, doktora gidildiği zaman, kanser yemek borusunun ötesine yayılmış olmaktadır. Başarılı tedavi erken teşhise bağlıdır.

Teşhis
Yutma konusunda karşılaşılan herhangi bir güçlüğün derhal doktora gösterilmesi gerekmektedir. Teşhis testleri arasında bir baryum röntgeni ve ardından bir endoskopik muayene yer alır. Endoskopik muayene, baryum röntgeninin herhangi bir şeyi atlamadığından emin olunmasını sağlar ve baryum röntgeninin ortaya çıkardığı şeyi teyit eder. Bazı durumlarda, doktorunuz laboratuvar analizi için yemek borunuzdan bir örnek alabilir. Doktorunuz, tümörün yemek borusunun ötesine yayılma derecesini belirlemek için bir bilgisayarlı tomografi de isteyebilir.
Yemek Borusu Tümörü
Ne Kadar ciddidir?
Yemek borusundaki tümörlerin çoğu habistir. Teşhis konulana kadar genellikle hastalık çok ilerlemiş olduğu için, hayatta kalma oranı düşüktür.

Tedavi
Ameliyat: Yemek borunuzda bu organın ötesine yayılmış habis bir tümör varsa, ilk tedavi ameliyat (bazen ışın tedavisiyle birlikte) ya da tek başına ışın tedavisi olur. Ancak, ameliyat dışında, tümörün yol açtığı tıkanıklığı rahatlatabilecek bir dizi tedavi vardır. Bunlar arasında genişletme (bkz. Yemek Borusunun Genişletilmesi), endoskopla yönlendirilen bir lazer ile tıkanıklık yaratıcı tümörün bir parçasını alma ya da yemek borusuna, kanserin ötesine bir protez, içi boş bir plastik tüp takma sayılabilir. Bu yöntemler tümörü tedavi etmese de, genellikle tıkanıklık yaratıcı kanserdeki deliği genişleterek yutma zorluğunu geçici olarak rahatlatabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..