Belirtiler
-Mide yanması
- Göğüsler karın üstü bölü
münde başlayıp boyna doğru uzayan bir
ağrı.
-Geğirme ile ağızda ekşi ve acı bir tad özellikle yatar durumdayken.
Mide yanması çok sık görülen bir şikayettir. Yetişkinlerin 10`da 1`i her hafta bir kez, 3`de ri en az ayda 1 kez şikayet ederler. Hamile kadınların da 4`de 1`i hergün bu yanmayı hisseder. Bebeklerde doğuşta sfinkter gelişmemiştiir ve midedeki besinler kolayca geri teper. 12`nci ayda bu biter çünkü sfinkter gelişmiştir.
Teşhis
Genelde belirtilerinizi ayrıntıyla anlatırsanız doktorunuz kolayca teşhis koyar. Çok ciddi ve tedaviye cevap vermeyen durumlarda baryumlu röntgen çektirmek veya gastrointestinal endoskopi yapılır.
Mide Yanması Ne Kadar Önemlidir?
Zaman zaman hissedilen mide yanması rahatsızlık verici olabilir, ama ciddi bir sorun değildir. Ancak mideniz sık sık yanıyorsa, yemek borusunun içini döşeyen tabakada mide asidine bağlı tahriş (iltihap), yani yemek borusu iltihabı (özophagit) söz konusu olabilir. Yemek borusu iltihabı ağırlaşırsa, sonuç kanama ve yemek borusunun daralmasına (büzüşmesine) bağlı yutma güçlüğü olabilir. Ağır yemek boru-su iltihabı olan bazı insanlarda, Barrett yemek borusu ortaya çıkabilir.Bu durumda yemek borusunun içini döşeyen deridekilere benzer hücreler midedekilere benzemeye başlar.Burada da midedekine benzer ülserler oluşarak kanama ve yırtılma görülebilir.Yemek borusunda daralmaya da yolaçabilir.
Yemek borusuna mide içeriğinin ters yönde akışının [reflux] sözkonusu olduğu bebeklerde, komplikasyonlar nadirdir. Bu komplikas-yonlar arasında akciğer iltihabı (mide içeriklerinin akciğerlere çekilmesine bağlı olarak), büyümede ve kilo almada gecikme ve demir eksikliği anemisi sayılabilir.
Tedavi
Mide yanmasını önlemeye ya da rahatlatmaya yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır.
Öncelikle, sigara içiyorsanız bırakın. Sigara, alt yemek borusu kas halkasını gevşetir ve sizi mide yanmasına eğilimli hale getirir.
Gün boyu üç öğün dengeli yemekler yiyin, ama porsiyon büyüklüklerini düşürün. Yatmadan önceki 2 ilâ 3 saat boyunca hiçbir şey yemeyin. Boş bir mideyle yatmak midenizin . ..ürettiği asit miktarını ve gece ters yönde akış olasılığını azaltır.
Aşırı kiloluysanız, kilo verin. Yağsız bir karın, midenizin üzerindeki basıncı ve dolayısıyla ters yönde akışı azaltır.
Bloklar kullanarak yatağınızın başını en az 15 cm yükseltin. Bu, mide asidinin ait olduğu yerde tutulmasını sağlayacaktır.
Sıkı giysilerden ve sıkı kemerlerden kaçının.
Alkol, çikolata, yağ ve nane tüketimini azaltın. Bu maddeler, alt yemek borusu kas halkasını gevşetir.
Doğum kontrol hapları, allerji ilaçları, spazm önleyici ilaçlar, bazı kalp ilaçları ve astım ilaçları gibi bazı ilaçların, alt yemek borusu kas halkasının gücünü azaltarak mide yanmasını şiddetlendirebileceğini unutmayın.
Zaman zaman mide yanması hissedenlerin çoğu için, mide yanması sözkonusu olduğunda, özellikle yemeklerden sonra ve uyumadan önce, asit önleyici sıvı ilaçların kullanımı büyük bir rahatlama sağlamaktadır.
Bebeğinizde hafif bir ters yönde akış söz konusuysa, çocuğu başı ve omuzları yükseltilmiş bir halde midesi üzerinde tutmak durumunu düzeltebilir. Ayrıca her besleme saatinde miktarı azaltmak da yardımcı olabilir. Bebeğinizi daha sık beslemeyi ve yemekleri tahılla ko-yulaştırmayı deneyin. Daha ileri vakalarda, bebeğin başı her zaman yükseltilmiş halde tutulmalıdır.
Yetişkinlerdeki daha ciddi ters yönde akış için, midede asit üretimini bloke eden simeti-din, ranitidin, famotidin ya da yeni çıkan omeprazol gibi ilaçlar gerekli olabilir. Doktorunuzun deneyebileceği başka bir strateji, beta-nekol ya da metoklopramid gibi bir ilaçla yemek borusu kas halkasının gücünü arttırmaktır. Ancak, diğer yöntemlere şans tanınmadan, reçeteli ilaçlar kullanılmamalıdır.
Ameliyat
Mide yanmasından şikayet eden pek az yetişkinin ameliyata ihtiyacı vardır. İlaçlara ve yaşam tarzı değişikliklerine karşın şiddetli belirtilerin ya da komplikasyonların devam etme oranı yalnızca yüzde 5`tir. Bu durumlarda, ameliyat makul bir seçenektir. Fundoplikasyon denilen yöntem, alt yemek borusunda ters yönde akışı engelleyen bir yüksek basınç alanı yaratmaya dayanır.
6 haftalık yoğun tıbbi tedaviye yanıt vermeyen ve ters yönde akış komplikasyonları olan bir bebek için ameliyat gerekebilir. Bebeğinizin doktoruna başvurun.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..