Tedavi edilmeyen yüksek kan basıncı vücudun değişik yerlerinde hasar meydana getirir. Kalp krizi böbrek hasarı, felç, görme kaybı ve diğer koplikasyonlarla sonuçlanır.
Kan Damarı Hasarı
Kan damarlarınız uzun bir süre yüksek kan basıncına maruz kaldığında, damarlarda kalınlaşma görülür. Arteriosklerozis de denilen bu durum kan damarlarının esnekliğini azaltır. Eğer kanda yüksek oranda yağ varsa arterlerin sertleşmesi yağ moleküllerinin birikmesine neden olur. Bu da Arteriosklerozis olayını hızlandırır. Eğer kan damarlarındaki bu değişim böbreklere gelen kan miktarının azalması netice sinde ortaya çıkarsa böbrekler bu olaya kan basıncını artıran ve renin adındaki hormonu salgılayarak cevap verirler. Neticede kan basıncı arttıkça, damar hasarı, damar hasarı arttıkça da kan basıncı artar.
Kalp Hastalığı
Yüksek tansiyonlu hastalardaki ölümlerin çoğunluğu koroner arter üzerinde meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle olur. Yüksek kan basıncı arteriosklerozisi artırır. Bu da kalbe giden damarları etkiler. Eğer bu damarlar tıkanmışsa kalp kası okjisenden yoksun kalacağı için kalp krizi meydana gelir.
Kan damarlarınız daralmışsa kalp kanı dokulara pompalamak için daha fazla çalışır. Bazı vakalarda bu ek yükü karşılamak için kalp kaslarında bir büyüme meydana gelir. Bu büyüme kalp kasının sertleşmesiyle sonuçlanır. Bu da kalbin etkinliğini azaltarak ona daha fazla bir yük bindirir. Uzun bir zaman sonra konjestif kalp yetmezliği meydana gelir. Bu kalbin durması şeklinde de anlaşılabilir. Başka bir deyişle1 kalp pomlamama işini iyi yapar. Ancak kan do-! laşımında geri kalır. Bu durum vücut sıvılarının tıkanma sonucu bir yerde birikmesi nedeniyle kalbe geri dönememesi sonucunda olur. Yoğunluğu fazla sıvılar akciğerlerde, bacaklarda ve diğer dokularda birikebilir.
Felç
Beyindeki kan damarları yırtıldığında (beyin kanaması) veya daha yaygın olarak arteriosklerotik plakların damarları tıkaması neticesinde! (serebral tromboz) felç meydana gelir. Yüksek tansiyon bu tür felçlerin meydana gelişinde önemli bir faktördür. Yüksek tansiyon tedavi ile düşürüldüğünde felç riski de azalmış olur.
Böbrek Hastalığı
Kalbin bir günde aşağı yukarı 40 kere pompaladığı kan miktarı böbreklere gider. Böbrekler kandaki artık ürünleri temizlerler ve bu şekilde kandaki kimyasal maddeleri kontrol eder. Yüksek tansiyon ve bununla ilgili komplikasyonlar nedeniyle böbreğe düzgün değil de dalgalı bir şekilde kan gelir.
Böbrekler kendilerine önemli bir miktarda azalmış kan geldiğinde fonksiyonlarını yapamazlar. Bu yüzden böbrekler de renin hormonu salgılanmasını artırırlar. Bu hormonda vücuttaki damarları daraltır. Bu da tansiyonu yükseltir.
Bu durum sonucunda yıkıcı bir siklusa (devire) neden olur. En sonunda da böbrek yetmezliği meydana gelir ve toksik (zehirli) metabolik maddeler kanda birikir.
Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..