Afet yönetiminde sivil ve asker işbirliği koordinasyonunu geliştirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti, Katar, Dominik Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler ile koordineli olarak başlatılan İnsani Yardım Operasyonları Gücü (HOPEFOR) Girişimi Konferansının ikincisi Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL’ün himayesinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 28-30 Kasım 2012 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.
ABD, Afganistan, Arjantin, Avusturya, Azerbaycan, Bosna – Hersek, Cibuti, El Salvador, Endonezya, İngiltere, Fransa, Irak, Japonya, Kanada, Kenya, Kırgızistan, Kuveyt, Kolombiya, Malavi, Mısır, Moldova, Namibya, Nijer, Norveç, Paraguay, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Sri Lanka, Senegal, Şili, Tanzanya, Togo, Ukrayna, Ürdün, Yeni Zelenda ve Zimbabve ile BM OCHA, EU ECHO, ICDO, IFRC, ICRC, ICVA, NATO, UNHCR, UNWFP gibi uluslararası kuruluşlar ile ülkemizden 300’den fazla temsilcinin katıldığı 2. Uluslararası HOPEFOR Girişimi Konferansı kapsamında 29 Kasım 2012 tarihinde AFAD (Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) koordinasyonunda; Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (JAK), Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, Afyonkarahisar İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği, Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibi, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekipleri, Kepez Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri, Kızılay, Organize Sanayi Bölgesi Arama Kurtarma Ekibi, Sivil Toplum Kuruluşlarından AKUT, GEA, TRAC ekiplerinin katılımıyla Kepez Belediye sınırları içerisinde yer alan eski Dokuma Fabrikasında afetlere müdahalede sivil-asker işbirliğinin geliştirilmesi konulu birde saha tatbikatı gerçekleştirildi.
Afetlere müdahalede sivil-asker işbirliğinin geliştirilmesi konulu saha tatbikatına Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği 25 personel, 3 araç ve KBRN dekontaminasyon sistemi ile tatbikata katılmış olup, senaryo gereği KBRN (Kimyasal Biyolojik, Radyoaktif, Nükleer) olaylarına müdahale kısmını başarı ile icra etmiştir.
Senaryo gereği; sanayide boyar madde olarak kullanılan FOSGEN (Fosgen Karbonmonoksit ve klorun güneş ışığında birleşmesiyle meydana gelen, sanayide boyarmadde imalatında kullanılan, 3,4 yoğunluklu, renksiz, kokulu ve boğucu gazdır) gazının patlama sonucu gaza maruz kalan kişilerin kurtarılması amacı ile ekibimiz olaya müdahale etmiştir.
Ekibimiz çalışmalarına; 4 kişilik ekip A tipi koruyucu elbiselerini giyerek sıcak bölgenin tespitini yaparak başlamıştır. (Sıcak bölge: Kimyasal kirlenmenin en yoğun olduğu bölge) Sıcak bölgeyi tespit eden ekibimiz gaza maruz kalan kişilere müdahale ederek koruyucu maskeleri takmış, kazazedelerin TRİYAJ’ını yapmıştır. Sıcak bölgenin tespit edilmesinin ardından dekontaminasyon aracı sahada yerini almış, personel duş ünitesi, sahra duşu, buhar çadırını kurmuş ve yaralıların tahliyesine başlanıştır.
Kimyasal maddeye maruz kalan 4 işçiden 2 kişi ekibimiz tarafından yürütülerek diğer 2 kişi ise sedye ile alandan çıkarılarak personel duş ünitesinde dekontaminasyonları yapılmıştır. Olay bölgesinde başka kazazedenin kalmaması üzerine alandan numune alınmış, ilgili yerlere özel muhafazalar içerisinde analizlerinin yapılması için gönderilmiştir.
Sıcak bölgede çalışan ekibimiz şahsi dekontaminasyonlarını yaptırarak alanı terk etmiştir. Alan dekontaminasyonunu yapan ekibimiz sahra duşunda dekontaminasyonlarını yaptırarak görevi başarı ile tamamlamıştır.
Tatbikat sonrasında özellikle askeri yetkililer dekontaminasyon sistemimiz ile ilgili detaylı olarak bilgi almışlar ve sistemin %100 yerli imkânlar ile yapılmış olmasından memnuniyet duyarak ayrılmışlardır.
40 ülkeden 300 temsilci uzman ve yöneticinin katıldığı 2. Uluslararası HOPEFOR Konferansına İlimizden de Vali Yardımcısı Ahmet ERTÜRK ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet BULDAN katılmıştır.